Faydaları saymakla bitmeyen siyah susam Asya kökenli bir susam türüdür. Ülkemizde yeni tanınan ve son dönemde popülerleşen siyah susam çoğu zaman çörekotuyla karıştırılmaktadır. Ama sanılanın aksine çörekotu ve siyah susam aynı bitkiden elde edilmez. Siyah susam, Sesamum indicum bitkisinden elde edilen yağ oranı yüksek, antioksidan, mineral ve demir gibi pek çok vitamini içinde barındıran, besleyici bir susam türüdür. Eski çağlardan bu yana tıbbi amaçlı olarak kullanıldığı bilinen siyah susam, kalsiyum ve E vitamini yönünden zengindir. Bir çok hastalığa faydası olduğu bilinen siyah susamın iyi geldiği hastalıkların başında demir eksikliği, kalp ve tiroit hastalıkları gelmektedir. Siyah susam ülkemizde doğal ürün satan firmalarda ve aktarlarda satılır. Uzmanlar tüketicileri, siyah susamın çörekotuyla karıştırılmaması adına güvenilirliğinden emin olunan firmalardan alınması konusunda uyarmaktadır. Bünyesinde yalnızca doğal ve orijinal ürünlerin satılmasına özen gösteren dogalla.com da bu konuda tüketici için kaliteli ve doğal siyah susam temin ederek, güven problemini ortadan kaldırmaktadır.
Siyah Susamın Faydaları Nelerdir
Bütün susam türleri dünyanın pek çok bölgesinde çeşitli yemeklerde ve alternatif tıpta kullanılmaktadır. Yaklaşık 16 farklı türü olduğu bilinen susam tohumunun en yağlı çeşidi olan siyah susam içinde barındığı antioksidanlar, magnezyum, lif ve demir içerikleri sayesinde az bir miktar tüketilmesi halinde bile hastalıkların kısa sürede iyileşmesini sağlar. Siyah susamın satın alınmasındaki en büyük etken kansere karşı koruyucu olmasıdır. İçinde barındırdığı sesamol ve sesamin isimli değerler sayesinde vücudun kanser hücreleriyle savaşmasına yardımcı olmaktadır.
Siyah susamın faydalarından kısaca bahsedecek olursak:
- İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve eklem gelişime faydalıdır.
- Kadınlık hormonlarının yenilenmesine ve vücudun genç kalmasına yardımcıdır.
- Barındırdığı antioksidanlar yoluyla kan seviyesini dengeler ve diyabeti önler.
- Siyah susam yağı düzenli kullanılması halinde mide ağrısı ve gastrit gibi hastalıkları ortadan kaldırır.
- İçerdiği B vitamini sayesinde vücuttaki stresin atılması ve sinir sistemi hastalıklarının tedavi edilmesinde etkin rol oynar.
- Siyah susamda bulunan fosfor ve çinko Alzheimer hastalığının önüne geçerek, hafızanın diri tutulmasına yardımcı olur.
- Siyah susamın içerdiği müshil etkisi hemoroid rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
- Siyah susam kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kalp krizi riskini azaltır.
- Vücuttaki hormon düzenini sağlayan siyah susam saç ve tırnak gelişimi de düzenler.
- Siyah susam salata ve yemeklere lezzet vermesi için kullanılır.
Siyah susamın düzenli olarak kullanıldığı takdirde kronik hastalıkların sebep olduğu stresi giderdiği ve vücudu rahatlattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Siyah susam tohumunun sürekli kullanıldığında kan basıncını olumlu yönde etkileyerek yüksek tansiyon hastalığın önüne geçtiği yapılan bilimsel bir çalışmayla ispatlanmıştır. İçerdiği zengin mikromineraller sayesinde vücudu zinde tutarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlemesine yardımcı olur. Siyah susamın egzersizlerden sonra düzenli olarak kullanılması vücudun su dengesini ve vitamin eksikliğini giderdiğinden zayıflamaya da etkisi olduğu bilinmektedir. Siyah susam günlük olarak rahatça kullanılabildiğinden ve kolayca satın alınabildiğinden, bugün tüketiciler tarafından rağbet gören bir baharat olmaktadır. Yemeklere, salatalara ve hamur işlerine katılarak da tüketilebilmesi ürüne olan ilgiyi artırmaktadır.
Siyah Susam Nasıl Kullanılır
Siyah susam tohumu ağız yoluyla alınabildiği gibi, yağı da masaj esnasında ve makyaj temizleme sırasında cilde sürülerek kullanılabilir. Siyah susam yağını vücuda sürmek ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Saç ve cilt bakımına iyi geldiği bilinen ve kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılan siyah susam yağı çeşitli yöntemlere maske haline getirilerek saç diplerine ve cilde uygulanabilir. Bu uygulamalar sonucunda saçtaki kepekleri ve yağlanmayı azaltmaktadır.
Susam tohumunun uzun süre kullanılabilmesi için serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Siyah susam tohumunu, içerdiği besinlerden en iyi şekilde faydalanmak için günde bir ya da iki çay kaşığı halinde çiğ olarak tüketmek gerekir. Aynı şekilde susam yağı da günde bir tatlı kaşığı şeklinde içilebilir. Bu şekilde kullanıldığında vitamin değerlerinin vücuda direkt ve kısa sürede etki ettiği bilinmektedir. Siyah susamın hamur işlerinde kullanıldığı zaman maruz kaldığı yüksek ısı nedeniyle içerdiği çoğu faydalı elementi yitirdiği de yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konmuştur. Uzmanlar tarafından susam tohumunun çiğ olarak yenmesi ya da salatalara katılarak tüketilmesi önerilir. Siyah susam sütle karıştırılarak, ezme haline getirilerek veya sos olarak tüketime uygundur. Siyah susamın müshil yapıcı etkisi olduğundan günde 2 gramdan fazla alınması sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Anemi hastalığının tedavisinde de kullanılan siyah susam tohumunun doğal bal ile beraber tüketildiğinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerini çoğalttığı bilinmektedir.
Siyah Susam, Beyaz Susam ve Çörekotu Arasındaki Fark Nedir
Hint ve Asya kökenli olduğu bilinen susam türlerinin yaklaşık 16 türü bulunmaktadır. Dünyada yaygın olarak kullanılan hint kökenli susam türleri birden fazla renge sahiptir; siyah, beyaz, kırmızı ve kahverengi gibi çeşitleri kullanılmaktadır.
Siyah susam, kabuğu soyulmayan ve çekirdeği siyah olan susam tohumudur. Beyaz susam ise kabuğu soyulan ve çekirdeği beyaz olan susamdır.
Siyah susam beyaz susama göre daha acıdır ve zengin minerallere sahip olduğundan hamur işleri için tercih edilmez, yağı kullanılır. Beyaz susam ise yumuşak ve tatlıdır, hamur işleri için daha çok tercih edilir.
Çörekotu ise dış görünüşü ile siyah susama çok benzeyen Avrupa kökenli bir bitkidir. Siyah susam çörekotuna oranla daha fazla demir ve antioksidan içerir. Renk olarak da çörekotundan daha koyu renklidir, bunun sebebi ise tohumun renginin koyulaştıkça besin değerinin artmasıdır. Çörekotu, siyah susam adıyla anılsa da ayrı coğrafyalarda yetişen ve farklı besin değerlerine sahip iki tohum çeşididir.
Siyah Susamın Besin Değeri
Bir günde alınması gereken siyah susam tohumun besin değeri oldukça zengindir:
- 1 tatlı kaşığı siyah susam günlük demir ihtiyacının yüzde 15’ini, günlük bakır ihtiyacının yüzde 83’ünü ve günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 18’ini karşılar.
- Günlük olarak çiğ tüketilen siyah susam tohumu 100 kalori içerir.
- 1 çay kaşığı siyah susamda 4 gram karbonhidrat bulunur.
- Lif yönünden oldukça zengin olan siyah susam düzenli içildiğinde vücudun günde 2 gram lif kazanımı sağlamasına yardımcı olur.
- 1 yemek kaşığı siyah susam tohumu iki adet yumurtadaki demir miktarına eşit demire sahiptir.
- 1 yemek kaşığı siyah susamda bir kilo bulgurda bulunan çinko bulunur.
Siyah Susam Nerede Satılır
Siyah susam aktarlarda, marketlerde ve doğal ürün satan firmalarda satılır. Ancak siyah susamın çörekotu ile ayırt edilmesi zor olduğundan satın alırken dikkatli olunması gerekmektedir. Güvenli ve doğru alışverişin adresi Doğalla.com tüketiciye kaliteli ve doğal siyah susam temin etmektedir. Doğalla.com üzerinden verilen siparişlerde taze ve ideal saklama koşullarına uygun olarak muhafaza edilen siyah susam tüketiciye sorusuz bir şekilde ulaştırılmaktadır.