Ardahan Göle bölgemizin en önemli gıda sektörü olan süt ve süt ürünlerinin üretiminde etkin rol oynayan Dogalla.com ürünleri, geleneksel yöntemlerle el değmeden hazırladığı ve tüketiciye sunduğu yöresel peynir çeşitleri sayesinde adından söz ettiriyor. Ürettiği kaşar peyniri çeşitleri, beyaz peynir çeşitleri, Van iline has otlu peynir, dil peyniri ve tulum peyniri gibi gıdaları üretimden tüketime kalite ve sağlık koşullarına uygun olarak satışa hazırlayan Doğalla, müşterilerine sağlıklı ve güvenilir peynirin de nereden alınacağını işaret ediyor. Dogalla.com, kolay ve güvenli alışveriş sayesinde müşterilerine kalite vadediyor.
Ardahan Kaşar Peyniri Çeşitleri
Ardahan’a özgü birçok kaşar peyniri bulunmaktadır. Hepsinin yapımı oldukça zahmetli ve uzun süren kaşar peyniri çeşitlerinin içinde göbek kaşarı, eski kaşar, blok kaşar ve Ardahan Göle iline has olarak bilinen Göle Kaşar Peyniri fabrikalarımızda üretilmektedir. Kaşar peynirinin üretim aşamasında iyice haşlanması ve uzun bir yoğurma sürecinden geçmesi çok önemlidir. Eriyebilen bir peynir türü olan kaşar peyniri, ağzı kapalı ve serin ortamda muhafaza edildiğinde uzun yıllar bozulmadan durabilme özelliğine sahiptir. Sert kabuklu bir dış yapıya sahip olan kaşar peynirinin sert kabuğu içinin korunmasını sağlamaktadır. Kaşar peyniri yapımında kullanılan sütün taze olması ve sütü sağılan ineğin taze otlarla beslenmiş olması çok önemlidir. Ardahan’ın kaşar peynirlerini diğerlerinden ayıran en temel özelliklerden biri de budur.
Eski kaşar peynirini diğer peynirlerden ayıran en önemli özellik yapımının yaklaşık bir sene sürmesidir. Süt mayalanıp ahşap tezgahlarda yoğurulduktan ve peynir kıvamına getirildikten sonra dinlenmeye bırakılan eski kaşar peyniri yaklaşık bir senenin sonunda tadı ve dokusu yemeye hazır hale gelen ve zahmetli bir süreç isteyen peyniri çeşitlerindendir.
Ardahan göbek kaşar peyniri ve blok kaşar peynirinin hazırlanma sürecinde ise en önemli unsur peynir hamurunu elde yoğurmaktır. Elde yoğurulan hamur istenilen kıvama geldiğinde ahşap kaplara koyularak soğuk hava depolarında uzun süre beklemeye alınır. Bu bekleme süreci peynirin maya ile bütünleşmesini ve elastik bir kıvam almasını sağlar. Tüketirken de serin yerde uzun süre ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilir. Bu şekilde hazırlanan göbek kaşarı; en iyi Kars, Ardahan Göle Kaşarı olarak tescillenmektedir. Ardahan göle kaşarının adından bu denli söz ettirmesinin sebebi sadece hazırlanma süreci değildir, Ardahan ilinin sahip olduğu temiz hava ve yüksek rakım peynirlerin kalitesine de olumlu etki sağlamaktadır. Şehrin havasının yılın neredeyse bütün bölümü serin olması hem peynir üretimi ve saklanması bakımından hem de ineklerin yaylalarda rahatça otlanabilmesi bakımından büyük önem arz eder. Ardahan göle kaşar peynirinin yapımında da bunların etkisi büyük olmakla beraber, peyniri yaparken hiçbir katkı maddesinin kullanılmıyor olması da çok önemlidir. Tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle aile büyüklerinden bu güne miras kalan bilgi birikimi ve özenle hazırlanan Doğalla Ardahan kaşar peyniri çeşitleri yüzyıllık kalite ve güven ile sofralarınıza sağlık getiriyor. Gerek fiyat olarak gerekse kalite olarak tüketiciye en sağlıklı ve güvenilir kaşar peynirini ulaştırmayı hedefliyor.
Kars gravyer peyniri de yapım olarak Ardahan kaşar peyniri çeşitlerine benzeyen fakat dış görünüşü ve saklama koşullarıyla kaşar peynirinden ayrılan kırma bir peynir türüdür. Ülkemize savaş döneminde farklı kültürlerin birleşmesiyle oluşan bilgi ve gelenek aktarımı sayesinde geldiği ve o günden beri yapımına devam edildiği bilinen Kars gravyer peynirinin en önemli özelliği delikli ve sert kabuklu bir peynir olmasıdır. Kabuğu ne kadar sert olursa ve delikleri ne kadar derin olursa o kadar kaliteli olduğu anlaşılan Kars gravyer peynirinin üretim süreci de eski kaşar peyniri gibi bir seneye yakın bir süredir. Gravyer peynirinin yapımında dikkat edilen en önemli unsur peynir hamurunun piştiği kapların bakır olması ve mayalanma sürecinin dikkatli takip edilmesidir. Peynir hamuru hazırlandıktan sonra dört gün serin ve sonrasında sıcak bir ortamda bekletilmesiyle peynirin elastik ve sert yapı ortasında bir kıvam alması beklenir. Bu sayede çabucak eriyebilen bir peynir türüne ve diğerlerinden farklı bir tada da ulaşılmış olur. Sonrasında dinlendirme süreci yaklaşık beş ay sürebilir.
Ardahan Beyaz Peynir Çeşitleri
Ardahan Göle peynir çeşitlerinin en çok tercih edilen ve ülkemizde de en çok tüketilen peynir çeşidi beyaz peynirdir. Ülkemizin her bölgesinde farklı bir türü yapılan beyaz peyniri evlerimizde bile yapmak mümkündür. Ama Dogalla.com beyaz peynirlerini diğer peynirlerden ayıran özellik şüphesiz hiçbir katkı maddesi kullanılmamasıdır. Evlerde hazırlanan beyaz peynirlere dahi aktardan hazır alınan kimyasal peynir mayası katılırken Dogalla.com beyaz peynirlerinde kimyasal maya kullanılmamaktadır. Atalarımızdan süregelen geleneksel peynir mayalama yöntemiyle mayaladığımız beyaz peyniri diğerlerinden ayıran budur. Natural ve köy tipi diye ikiye ayırdığımız beyaz peynirlerin arasındaki fark içerdiği yağ oranı ve kullanılan inek yahut koyun sütünün farklılığıdır. Beyaz peynirin yemeye hazır hale gelmesi için de yaklaşık iki ay süre gerekmektedir. Mayalanan peynirin iki ay boyunca soğuk hava deposunda bekletilmesi, tamamen kuru ve pürüzsüz bir yapı kazanması için önemlidir. Ardahan beyaz peynir çeşitlerini, içerdiği bol miktarda kalsiyum sayesinde kemik gelişimine olumlu etki sağladığı için çocukların ve yaşlıların yemesi tavsiye edilir. Natural beyaz peynir ve köy tipi beyaz peynirin hazırlanma evreleri birbiriyle benzerlik göstermektedir. İki peynir çeşidi de kahvaltılarda ve atıştırmalık olarak tüketilmeye uygun, serin bir yerde muhafaza edildiğinde tazeliğini koruyacak şekilde üretilmektedir.
Ardahan Yöresel Peynir Çeşitleri
Doğalla olarak bizler sadece klasik peynir çeşitlerini üretmiyoruz. Belli bir bölgeye ve yöreye has olan geleneksel peynir çeşitlerimizi de üretiyor ve dünyaya tanıtıyoruz. Bu nedenle ürettiğimiz Van ilimize has otlu peynir, Erzican’a has tulum peyniri ve yine kendi yöremize ait dil peyniri çeşitlerimize de ilgi artıyor. Otlu peynir, Van’a has olmasına rağmen ülkemizin her yöresinde severek tüketilen bir peynir çeşididir. Salamura şeklinde ve kuru şekilde çiğ koyun sütünde hazırladığımız otlu peynirin iki çeşidi de severek tüketilebilir. Yapımında şirden maya kullanılan otlu peynir, sütün otuz derecede mayalanmasıyla elde edilir. Bu aşamada süte toz şeker, karanfil, zencefil, tarçın, karabiber ve şap katılıp su ile karıştırılarak küplerde iki saat mayalanması sağlanır. Mayalanan peynire aroma vermesi için yeterinde ot katılarak bez torbalarda dinlenmeye bırakılır. Durdukça aroması ve tadı yoğun hale gelen otlu peynir olgunlaşma sürecinden sonra tüketime hazır hale gelir. Kısa sürede tüketilmesi önerilir.
Koyun sütünden elde edilen bir başka peynir çeşidi de Erzican tulum peyniridir. Tulum peyniri de tadı ve aroması baskın olan peynir çeşitlerindendir. Diğer peynirlere göre tadı ve kokusu farklı olan tulum peynirinin en önemli ve farklı olan özelliği küçükbaş hayvan postuna bastırılarak mayalanıp, hazırlanmasıdır. Tuzlu bir peynir çeşidi olan tulum peynirinin yapımına koyun sütünün peynir haline getirildikten sonra on gün bekletilmesinin ardından ufalanıp, tuzla birlikte bakır kaplarda karıştırılmasıyla başlanır. Daha sonra on gün daha suyunun süzülmesi için bekletilen peynir, bidonlara ve küçükbaş hayvan derilerine boşaltılarak soğuk hava depolarına gönderilir, burada aromasını kazanması ve yenecek kıvama gelmesi beklenir.
Ardahan yöresine ait dil peyniri ise klasik yöntemlerle az bir yoğurma işlemine tabi tutularak hazırlanır. Eriyebilen yapısı sayesinde tost gibi yiyeceklerde kullanılan dil peynirinin lifli bir yapısı vardır. Dil peyniri ülkemizde kaşar peynirinden sonra en çok tercih edilen eriyebilen peynir çeşididir. Yoğurma aşamasından sonra elle uzatılarak lifli yapıya getirilen dil peynirinin bu yapım aşaması tamamen geleneksel ve doğal bir yöntemdir. Doğalla olarak bizler de dil peynirini yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerimize güvenle satarak bu eşsiz lezzetle onları buluşturmaktan keyif duyuyoruz.