Doğal Ev Tarhanası

Doğal Ev Tarhanası

Tarhana, Orta Asya Türklerinden bu güne uzanan geleneksel yolculuğu boyunca uğradığı her durakta çeşitlenmiş, değişmiş ve tadı damaklarda bırakacak lezzetlerle bütünleşmiştir. Türk coğrafyasının hemen her bölgesinde farklı bir çeşidi hazırlanan doğal ev tarhanası, hem içerdiği bin bir çeşit baharat ve yiyecekle hem de lezzetiyle hastalara şifa olan bir ilaç gibi içilmiştir yıllar boyu… Biz de Dogalla.com olarak hastalara şifa veren ev yapımı doğal tarhanayı üretip sizlerle buluşturmaktan memnun oluyoruz. Ev yapımı doğal tarhananın nasıl yapıldığı ve nasıl pişirildiği ise detaylı ve bir o kadar da meşakkatli bir süreçtir. İmece usulüyle yazları kış için hazırlanan tarhana hamurunu hazırlamak için birbirine komşu olan ninelerimiz, annelerimiz bir araya toplanır ve el birliğiyle her ailenin tarhanası hazırlanır. Tarhananın geleneksel olması ve bir ilaç vazifesi görmesi de bundandır; sevgi ve merhametle anneler tarafından hazırlanan ev tarhanası, girdiği her eve, onun için sofraya oturan her aileye muhabbet ve hastalara şifa götürmesiyle bilinir…


Doğal Ev Tarhanası Nasıl Hazırlanır?


Taze sebzelerin mevsimi olan yaz ayında hazırlanan doğal ev tarhanasının hamurunu hazırlamak için öncelikle dalından toplanmış kırmızı biberler temizlenip haşlanır ve kabuklarından arınması için ince bir örtüden süzülür. Sonrasında aynı işlem kuru soğanlara da uygulanır. Bu sırada taze domatesler soyulur ve rendelenir. Bu karışıma yoğurt, un, kuru nane, biber, tuz ve ekşi maya eklenerek orta yumuşaklıkta kırmızı renkli bir hamur elde edilir. Elde edilen tarhana hamuru 24 saat ağzı kapalı şekilde mayalanmaya bırakılır. Bir gün sonra tekrar yoğurma işleminden geçirilen tarhana hamuru yapıldığı yöreye göre değişmekle beraber 3-7 gün arasında dinlendirilir. Yeterince dinlenen ve mayalanan tarhana hamuru küçük parçalara ayrılarak ufalanır ve un haline getirilir. Bu şekilde serin bir ortamda dört gün boyunca kurutulmak üzere serili bekletilir. Kurutma işlemi sırasında da ara ara elle ufalanarak iri parçaların öğütülmesi sağlanır. Kuruduktan sonra un eleğinden elenen ev yapımı tarhana kavanozlara ya da çuvallara doldurularak saklanmaya hazır hale gelir. Bu şekilde yıllarca saklanır. Doğalla olarak, tarifini annelerimizden aldığımız doğal ev tarhanasını üretim tesislerimizde de aynı özenle hazırlamaya devam ediyoruz. 


Evde Doğal Tarhana Nasıl Yapılır?


Doğal ev tarhanasının istenilen zevke ve damak tadına göre çeşitli tarifleri vardır. Evde maya kullanarak ya da maya kullanmadan, az malzeme veya çok malzemeyle istenilen ölçüde ev tarhanası yapılabilir. Kırmızı biber, domates ve soğan haşlanarak robottan geçirilir ve süzülür. Sonrasında isteğe bağlı olarak dereotu, maydanoz, kekik, reyhan gibi baharatlar karışıma eklenerek un ve yoğurt ile yoğrulur. Bu hamurun ağzı kapalı şekilde üç gün bekledikten sonra küçük parçalara bölünerek robottan geçirilir. Sonrasında kurumaya bırakılan tarhana ara ara karıştırılarak ufalanır. İsteğe bağlı olarak hamuru kızartılıp yenebilen ev tarhanası, kuruduktan sonra çorba olarak da tüketilebilir.


Ev Tarhanasının Sağlığa Faydaları


Yazın güneş enerjisini depolayan taze sebzelerden elde edilen ev tarhanası, doğal bir D vitamini kaynağıdır. Lif ve mineral bakımından zengin olan doğal ev tarhanasının fermantasyon işleminden geçmesi, tarhananın yüksek besin değerini de korumasını sağlıyor. İçerdiği B vitamini, organik asit ve aminoasit sayesinde çocukların ve yaşlıların bedensel sağlığını korumak için uzmanlar tarafından tavsiye edilir.