Orijinal Kars Ardahan Göle kaşar peynirinin nereden alınması gerektiği, çoğu tüketicinin cevabını aradığı sorular arasında. Göle kaşar peyniri firmaları arasında yer alan kochansut.com kaliteden taviz vermeden, yıllardır devam ettirdiği geleneksel yöntemlerle hazırlayıp satışa sunduğu Kars kaşarı, Göle kaşar peyniri ve Ardahan balı gibi ürünlerle hem tüketiciye kalite vadediyor hem de Kars ve Ardahan’a özgü geleneksel lezzetlerin nereden alınabileceğine dair güven veriyor. Ardahan Göle kaşar peyniri, Kars kaşarı ve Ardahan balı çeşitleriyle halka hizmet eden kochansut.com, tüketiciye güvenli alışveriş ve sağlıklı ürün garantisi vererek “doğal kaşar peyniri nereden alınır” sorusunun cevabını da yanıtlamış oluyor.
Ülkemizde yöresel ürün
Türkiye, geçmiş kuşaklardan bugüne yöresel gıda üretimi açısından zengin ve verimli bir ülke statüsünde olmuştur. Ülkemizin her bölgesinde farklı bir iklim yaşantısı olması ve her bölgenin kendine has bir kültürel zenginliğe sahip olması ürün çeşitliliğinin de artmasına vesile olmuştur. Yüzyıllardır birden fazla etnik kökene ev sahipliği yapan coğrafyamızda çeşitli yöntemlerle elde edilen tarım ve hayvancılık ürünlerinin kaybolmaması için çaba gösterilerek, bu yöresel ürünlerin kültür hazinemize katkı sağlaması için üretimlerine özveriyle devam edilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli kısım üretici firmaların ürünleri, ilk üretildiği gibi geleneksel yöntemlerle üreterek, özgünlüğünden ve kalitesinden ödün vermemesidir.
Kars ve Ardahan Göle Bölgesi Süt Ürünleri
Kars ve Ardahan illeri Türkiye’nin doğusunda yer alır, illerin batı ve kuzey bölgelerinde Karadeniz iklimi hâkimdir. Bu durum bölgenin bitki örtüsünün zengin olmasını sağlamış ve bölge halkının tarım ve hayvancılık ağırlıklı meslekleri tercih etmesine neden olmuştur. Kış mevsiminin yoğun olarak yaşandığı bölgede ilkbahar ve yaz aylarında hayvanların doğal ortamına salınarak otlatılması ile kaliteli bir süt elde edilir. Bu şekilde Kars ve Ardahan illerinin süt ve peynir üretimi hem çeşitli hem de kaliteli olmaktadır. Bu bölgedeki peynir çeşitliliğinin ortaya çıkış sebebi kış mevsiminin çetin geçtiği illerde yaşam koşullarından dolayı uzun süre muhafaza edilecek yiyecek arayışından ileri gelmektedir. Geçmişten bugüne aktarılan Ardahan kaşar peyniri, Göle peyniri, Kars gravyer peyniri gibi tescilli lezzetler de bu arayışın sonucunda ortaya çıkan kültürel zenginliklerimiz arasında yer almaktadır.
Ardahan Göle Peyniri Üretimi
Ardahan ilinin peynirlerini Kaşar peyniri, Beyaz peynir, Çeçil peyniri, Tulum peyniri, Tel peynir, Çürük ve Lor peyniri oluşturur. Bir de Göle ilçesinde üretilen Göle Peyniri vardır. Göle Peyniri’ni diğer peynir çeşitlerinden ayıran en önemli unsurlardan biri Göle ilçesinin temiz, yüksek rakımlı ve serin bir havasının olmasıdır. Yalnızca Göle yaylarında otlayan ineklerin sütünden elde edilebilen Ardahan Göle Kaşar Peyniri yalnızca fabrikaya ilk gelen taze sütlerle üretilmektedir. Göle Kaşar Peynirini diğer peynirlerden ayıran en önemli özellik yapımına fabrikada başlanan bir peynir çeşidi olmamasıdır. Peynir yapımı için sütü kullanılacak olan ineklerin otladığı yayların seçiminden başlanan üretim süreci, hayvanların istenilen şekilde ve zamanda otlatılarak verimli ve kaliteli süt ihtiyacını karşılayabilecek duruma getirilmesinden sonra elde edilen sütlerin fabrikalara gönderilmesiyle devam eder. Fabrikalarda geleneksel yöntemlere hazırlanan Ardahan Göle Peyniri’nin ilk yapım aşaması sütün mayalandırılma sürecidir. Kırk derecelik kazanlarda mayalandırılan sütler, çeşitli işlemlerden geçirilerek pıhtılaştırılır. Daha sonra parçalara ayrılarak suyundan ayrıştırılır. Seksen derecelik su içine atılan parçalar haşlanarak yoğurulur, ahşap tezgaha alınır ve uzun süren bir yoğurma işleminden geçerek yumuşak bir hamur kıvamı elde edilir. Yoğurdukça rengi sararan Göle Peyniri, istenilen kıvama gelince kalıplara koyularak soğuk hava depolarına gönderilir. Yıllandıkça tadı güzelleşen ve kalitesi artan, sert kabuklu bir peynir çeşidi olan Göle Kaşar Peyniri altı ay boyunca saklanabilir olması nedeniyle rağbet gören peynirler arasında yerini almaktadır.
Kars Peyniri Üretimi
Kars ili de Göle gibi kendine has bir peynir çeşidi olan Gravyer Peyniri’ne ev sahipliği yapmaktadır. Dünya kurulduğundan beri çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan Kars bölgesine bu güne kadar yerleşen her toplumdan kültürel bir miras kalmıştır. Kars ve Ardahan bölgeleri de geleneklerine sahip çıkarak elde ettikleri bilgi birikimiyle öğrendiklerini üretime geçirmişlerdir. Gravyer Peyniri’nin kökeni İsviçre’ye dayanmaktadır ancak savaşlar, pazar arayışları ve çeşitli kültür taşıyıcılarının etkisiyle bu tarifler dünyanın öbür ucuna kadar yayılım göstermiştir. Türkiye de birinci dünya savaşı sırasında Rusya’nın etkisiyle Gravyer Peyniri’yle tanışmış ve yıllardır üretimine devam etmektedir. İklim şartları bakımından İsviçre’ye yakın olan Kars bölgesinin Zavot ırkı ineklerinden elde edilen sütlerle yapılan Gravyer Peyniri bugün Türk halkı tarafından sevilerek tüketilmektedir. Kars bölgesi bu noktada ülkemizin peynir ihtiyacını karşılayacak derece kaliteli ve çok sayıda üretim yapabilmektedir. Kars Gravyer Peyniri’nin en önemli özellikleri eriyebilir, sert kabuklu ve delikli olmasıdır, bu deliklerin büyük ve aralıklı olması peynirin ne kadar kaliteli olduğunu göstermektedir. Yapımında inek sütü, tuz ve şirden maya kullanılan Gravyer Peyniri, sütün bakır kazanlarda geleneksel yöntemlerle mayalandırma işleminin ardından kaynatılması ve dört gün boyunca önce serin bir ortamda, sonra sauna denilen sıcak bir ortamda bekletilmesiyle üretilir. Kars Gravyer Peyniri’nin tüketime hazır hale gelebilmesi için son aşaması dinlendirmedir, bu aşama uzun olduğundan peynir üretimi yaklaşık beş ayda tamamlanır.
Kars ve Ardahan Göle Balı
Kars ve Ardahan bölgesinin zengin bir bitki örtüsüne sahip olması, halkın arıcılıkla uğraşmasına da vesile olmuştur. Kars Ardahan Göle balını diğer ballardan ayıran temel özellik, balın sadece bu bölgede bulunan Kafkas arısı olarak bilinen arı türünden elde edilmesidir. Tescilli bir ürün olan Kars balı tüketiciler tarafından rağbet görmektedir.
Yöresel Ürünlerin Ülke Ticaretine Kattığı Değer
Ülkemizde yüzlerce yıldır süregelen yöresel gıda kültürünü korumak, tanıtmak ve devam ettirmek için çeşitli kurum ve vakıflar, üretici kooperatifleri ve kochansut.com ürünleri gibi halka kalite götürmeyi amaçlayan firmalar gıda turizmine katkı sağlayan ve ülke ekonomisinin kalkınmasına sebep olan önemli etkenler olarak bilinmektedir. Kars ve Ardahan bölgesine özgü peynir, süt, tereyağı ve bal üretimi de bu noktada ülke gelişimine katkı sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Kars’ın Boğatepe Köyü’nde Anadolu peynirciliğinin geçmişinin unutulmaması adına bir müze kurulmuştur. Üreticileri kendi kurdukları dernekler ve müzelerde ürünlerini yerli ve yabancı turistlere tanıtmaktadırlar. Üreticilerin öncelikli kaygısı bu kültürü korumak, tanıtmak ve devam ettirmek olmuştur. Tüketici tarafından yöresel gıdalar satın alınırken üretimi taklit eden ticari kuruluşlar yerine bu köylerde ve kasabalarda üretilen ürünler tercih edilmelidir. Kaliteli ürün satın almak isteyen tüketicilerin ürünü geleneksel yöntemlerden kopmayan firmalardan satın alması ülkemizin ekonomisine katkı sağlamasının yanı sıra atalarından kalan mirasa sahip çıkan insanların da emeğinin karşılığını vermek olacaktır.